Wednesday 15 March 2017

Πρώτη εκδρομή με το νηπιαγωγείο!

Μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο, ήρθε η ώρα και για την πρώτη σχολική εκδρομή που ήταν χθες. Η ανακοίνωση είχε βγει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι νηπιαγωγοί μας είπαν ότι μπορούσαν μερικές μητέρες να συνοδεύσουν. Φυσικά δεν θα το έχανα αυτό με τίποτα! Θα ήταν και η πρώτη φορά που μπαίναμε σε πούλμαν!

Η εκδρομή δεν ήταν αναψυχής αλλά εκπαιδευτική. Ο προορισμός ένας πολυχώρος στο Ωραιόκαστρο και εμείς θα βλέπαμε "το αρχαιοελληνικό αγρόκτημα" όπου θα μας μιλούσαν για την υγιεινή διατροφή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πήγαμε στο νηπιαγωγείο κανονικά το πρωί στις 8:30. Βγήκαν όλα τα παιδάκια στην αυλή και μπήκανε σε ζευγαράκια για να πάμε στο πούλμαν. Η ώρα ήταν αιχμής και είχε αρκετή κίνηση. Κατά τις 9:15 φτάσαμε στον πολυχώρο. Δεν παρακολουθήσαμε αμέσως το πρόγραμμα αλλά τα παιδάκια κάθησαν να φάνε το κολατσιό τους σε έναν παιδότοπο και να παίξουν...


Τις μαμάδες μας πήγαν σε έναν χώρο από πάνω που είχε παγωνιά. Από όλες τις μαμάδες (καμιά δεκαριά) μόνο 3-4 παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε στις 10:00 ακριβώς. Οι υπόλοιπες κάθισαν εκεί για καφέ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιό το νόημα να συνοδεύσεις τα παιδιά ως εκεί και να μην έχεις την περίεργεια να δεις τι θα παρακολουθήσουν τα παιδιά. Για καφέ πας οπουδήποτε. Τέλος πάντων! :)

Αρχικά πήγαμε σε μια αίθουσα δεξιώσεων με τραπέζια ροτόντες (μια μαμά είπε ότι είχε πάει σε γάμο στη συγκεκριμένη αίθουσα). Καθίσαμε στα τραπέζια και δύο κοπέλες ρώτησαν αρχικά τα παιδάκια αν κάποιο έχει τύχει να φυτέψει ποτέ κάτι. Αρκετά παιδάκια απάντησαν και οι απαντήσεις ήταν από αναμενόμενες όπως λουλούδια και πιπεριές ως πιο ευφάνταστες όπως... καρπούζια!!! Στόχος ήταν να πουν τα παιδιά τα συστατικά που είναι απαραίτητα για να φυτέψουμε κάτι (χώμα, σπόροι, νερό, ήλιος, οξυγόνο και... αγάπη και φροντίδα!)

Στη συνέχεια μοίρασαν πλαστικά ποτηράκια νερού με λίγο χώμα μέσα και έδωσαν στα παιδάκια από λίγες φακές να φυτέψουν. Αυτά θα τα παίρναμε μαζί μας στο τέλος αλλά τα ξεχάσαμε!

Έπειτα ρώτησαν τα παιδάκια αν έχουν ετοιμάσει ποτέ κάτι με τις μαμάδες τους στην κουζίνα. Οι απαντήσεις ήταν αυτές που περιμέναμε: κέικ, ψωμί, τούρτα. Σκοπός ήταν να μιλήσουν για το πως φτιάχνεται το ψωμί, ποιά υλικά χρειάζονται (αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι, λάδι). Έδωσαν και από ένα μικρό κομμάτι ζυμαράκι σε κάθε παιδάκι για να κάνει ό,τι σχεδιάκι ήθελε.

Αφήσαμε τα ζυμαράκια στο τραπέζι και περάσαμε στο κυρίως θέμα, στην ξενάγηση στο αρχαιοελληνικό αγρόκτημα. Ήταν ένας αίθριος παραλληλόγραμμος χώρος περιμετρικά του οποίου υπήρχαν θεματικά "δωματιάκια". Ένας νεαρός διατροφολόγος μας ξενάγησε και έδινε πληροφορίες για το τι βλέπαμε.

 Η είσοδος στο αρχαιοελληνικό αγρόκτημα

Πιθάρια με διάφορους σπόρους



 Το αίθριο με την στολή πολεμιστή και άλλες αρχαιοελληνικές ενδυμασίες. Μας είπε για τους χιτώνες και ότι οι γυναίκες φορούσαν ως τον αστράγαλο ενώ οι άντρες ως το γόνατο.



Το αρχαιοελληνικό δωμάτιο (εδώ μας μίλησε για τα συμπόσια και τα παρομοίασε με τα σημερινά πάρτυ για να καταλάβουν τα παιδάκια)





 Το σχολείο όπου πήγαιναν μόνο αγόρια.

 Η γριούλα με τον αργαλειό της.


 Η γυναίκα που καλωπίζεται και το λουτρό της εποχής.


 Ο ξυλόφουρνος όπου έψηναν το ψωμί.


 Το πρωινό που περιλάμβανε οπωσδήποτε φρούτα.



Ο γιατρός της εποχής.

Και περνάμε στους τεχνίτες...




 Η παρασκευή του κρασιού με το πάτημα του σταφυλιού και τη δημιουργία του μούστου.


 Η δημιουργία του ελαιόλαδου με το τρίψιμο της ελιάς.


 Το άρμεγμα για να πάρουμε το γάλα.



 Οι κεραμοποιοί που κατασκεύαζαν πιθάρια για να φυλάνε τους καρπούς, το λάδι, το γάλα, το νερό και γενικώς ό,τι χρειαζόταν αποθήκευση.



 Οι ξυλουργοί.

 Οι κατασκευαστές μαχαιριών, εργαλείων και όπλων.

 Το σχολείο.


Μετά από την περιήγηση στο αγρόκτημα, επιστρέψαμε στην αρχική αίθουσα όπου μας μίλησαν για την διατροφική πυραμίδα:


Μας είπαν πόσο σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά και ποιές κατηγορίες τροφίμων πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα, ποιές σε εβδομαδιαία βάση και ποιές λίγες φορές τον μήνα (βλέπε γλυκά).

Τα παιδάκια συμμετείχαν με χαρά και απαντούσαν σε όλες τις ερωτήσεις που τους έκαναν! Άκουσα και πολλές ατάκες από τα στοματάκια τους που με έκαναν να γελάσω πολλές φορές!

Ήταν μια όμορφη πρώτη εμπειρία. Θα πάμε άλλη μια εκδρομή τον Μάιο όπου θα έχει ως θέμα τις μέλισσες και την παραγωγή του μελιού! 

No comments:

Post a Comment