Thursday 12 January 2012

Paris - La Défense by night

Ενώ η πλειοψηφία του Παρισιού κρατάει ένα κλασσικό στυλ και έναν ρομαντικό ρυθμό στα κτίρια, υπάρχουν ωστόσο κάποιες περιοχές που είναι καθαρά μοντέρνες. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι η Défense (=Άμυνα) όπου υπάρχουν μόνο ουρανοξύστες κυρίως εταιρειών, συναντάμε όμως και κατοικίες και ξενοδοχεία και εκεί ήταν που μείναμε και εμείς.

Οι ουρανοξύστες το βράδυ είναι εντυπωσιακοί όπως είναι φωτισμένοι. Για να βγουν ωραίες οι φωτογραφίες χρειάζεται οπωσδήποτε τριποδάκι. Επειδή όμως ψιλόβρεχε δεν ήταν δυνατό πάντα αυτό.

Συνήθως κάνω τις αναρτήσεις των εκδρομών μας ανά ημέρα. Στο συγκεκριμένο ταξίδι όμως επειδή έτυχε να περάσουμε από τα ίδια σημεία περισσότερες από μια φορές προτίμησα να κάνω τις αναρτήσεις ανά μέρος. Έτσι οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν τραβηχτεί από δύο συνεχόμενα βράδια (29 και 30/12/2011).

 Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο μας για να πάμε προς το μετρό στη στάση Esplanade de La Défense.

 Η θέα προς την Défense (η φωτογραφία τραβηγμένη με τριποδάκι και μια από τις πιο αγαπημένες μου από την εκδρομή αυτή!).

 Και η θέα πάνω από τη γέφυρα του μετρό προς την Αψίδα του Θριάμβου (διακρίνεται μετά βίας στο βάθος). Μόλις έχει περάσει ένα μετρό και φαίνονται οι γραμμές από τα φώτα που αφήνει πίσω του.

 Οι ουρανοξύστες φωτισμένοι.

Στην περιοχή της Défense υπάρχει ένα μεγάλο εμπορικό με το όνομα Les Quatre Temps που δημιουργήθηκε το 1981. Όντας το πιο κοντινό εκεί που μέναμε πήγαμε να βρούμε κάτι να τσιμπίσουμε. Το εμπορικό ήταν μοντέρνα στολισμένο για τα Χριστούγεννα και είναι χωρισμένο σε περιοχές με ένα χρώμα η καθεμία για να ξέρεις περίπου που βρίσκεσαι μέσα στον χώρο βλέποντας το πλάνο που υπάρχει σε πολλά σημεία. Πάντως προσωπική γνώμη είναι ότι πρόκειται απλά για ένα ακόμα ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο χωρίς κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό:









Ninja + Lego = Ninjago!

Βγαίνοντας από το εμπορικό βρίσκεσαι ακριβώς κάτω από το μεγάλο Π. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ουρανοξύστες που ενώνονται από έναν τρίτο οριζόντια! Είναι η Grande Arche de la Défense.


Το 1982 ο Πρόεδρος Μιτεράν  διοργάνωσε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον οποίο κέρδισαν δύο Δανοί, ένας αρχιτέκτοντας και ένας μηχανικός. Το σχέδιό τους ήταν να κάνουν μια έκδοση της Αψίδας του Θριάμβου για τον 20ο αιώνα! Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 1985, το 1986 ο αρχιτέκτονας παραιτήθηκε, τη δουλειά του συνέχισε ο Γάλλος συνεργάτης του Paul Andreu και ολοκληρώθηκε το 1989.


Έχει ύψος 110 μέτρα, πλάτος 108 μέτρα και βάθος 112 μέτρα. Όταν είχα επισκεφθεί πρώτη φορά την Grande Arche ήταν καλοκαίρι του 1992 (ήμουν 11 χρονών) και στα συντριβάνια που υπάρχουν μπροστά της είχε το βράδυ πολύ εντυπωσιακό ήχος και φως. Τα νερά χόρευαν στους ήχους της μουσικής και πάνω στην "αψίδα" έπαιζαν εντυπωσιακά φώτα! Ήταν κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ!!

 Μια άλλη άποψη της περιοχής δίπλα στην Grande Arche, με το εμπορικό και το Dome (τη σφαίρα).



 Το Les Quatre Temps από μπροστά...

 ...με ένα παράξενο άγαλμα, ποιού άλλου, του Joan Miró! Με το που το είδα θυμήθηκα τη Γυναίκα και το Πουλί που είχαμε δει στη Βαρκελώνη!


 Το Άγαλμα της Άμυνας (Statue de la Défense). Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη με το τριποδάκι. Ως κάποιο ύψος η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή, αλλά ψηλά στους ουρανοξύστες είχε σύννεφα γεγονός που έκανε την όλη εικόνα πολύ ατμοσφαιρική!


 Δέντρα τυλιγμένα με φωτάκια.

Και μια τελευταία φωτογραφία προς την Μεγάλη Αψίδα, πριν πάμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση!

Προσοχή! Αν πάτε στο Παρίσι και αποφασίσετε να μείνετε στην περιοχή Esplanade de la Défense να έχετε υπόψη ότι η Αψίδα είναι τελικά αρκετά μακριά. Με γυμνό το μάτι ξεγελιέσαι και νομίζεις ότι θα είναι κανένα τεταρτάκι περπάτημα, ενώ στην πραγματικότητα είναι πάνω από μισή ώρα!! Είναι πάντως μια ωραία βόλτα, αρκεί να μην είστε ξεθεωμένοι απ'όλη τη μέρα. Ακόμα και το βράδυ νιώθεις ασφάλεια και περπατάς άνετα, αν και το ότι βράδυ δεν περνάει σχεδόν ψυχή από εκεί είναι λίγο αγριευτικό, οπότε καλύτερα να πάρετε το μετρό, μια στάση είναι μόνο!

6 comments:

  1. Πολύ ωραίο το La Defence, εξαιρετικές οι φωτό, ελπίζω να αγόρασες Ninjago και να με καλέσεις να παίξουμε!

    ReplyDelete
  2. Χεχε, ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι πολύ όταν αρέσουν οι φωτογραφίες! Όσο για τα lego θα κανονίσουμε playdate LOL!! Φέρε και τα playmobil σου!! :)

    ReplyDelete
  3. Φανταστικές Δανάη μου οι νυχτερινές φωτογραφίες σου!!!
    Ειδικά αυτές της Defence και της περιοχής!!!
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  4. Πολύ καλές ειδικά οι νυχτερινές εξωτερικές!
    Εύγε!

    ReplyDelete