Wednesday 25 March 2009

Η Ώρα της Γης: 28 Μαρτίου 2009


Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 είναι η ώρα της Γης. Όλοι μας κλείνουμε τους διακόπτες για μια ώρα, από τις 8:30 ως τις 9:30 το βράδυ.

Τι είναι η ώρα της Γης;

Η ώρα της Γης είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007 για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τότε 2,2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες και έσβησαν τα φώτα για μία ώρα.

Την επόμενη χρονιά, το 2008, το παράδειγμα του Σίδνεϋ ακολούθησαν ακόμα 370 πόλεις σε 35 διαφορετικές χώρες.

Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό που οφείλει να κάνει κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές, δεν είναι παρά μια πολύ απλή κίνηση: να κατεβάσει τους διακόπτες και να σβήσει τα φώτα για μία ώρα, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, από τις 20:30 ως τις 21:30.


Η κίνηση αυτή βέβαια είναι πολύ σημαντική, αλλά και συμβολική. Το βασικό είναι όλοι μας να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο τρόπο ζωής και να μην κάνουμε κατάχρηση ενέργειας. Να μην ξεχνάμε ανοιχτά φώτα σε χώρους που δεν βρισκόμαστε. Να βάζουμε λάμπες εξοικονόμισης ενέργειας. Να ανακυκλώνουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε. Είμαστε όλοι μας ένα άτομο. Όμως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή!


Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Earth Hour ή την αντίστοιχη στα ελληνικά.

Παραθέτω μερικά ενημερωτικά βιντεάκια σχετικά με την Ώρα της Γης:





Στην πόλη μου, την Θεσσαλονίκη, όπως έχω πληροφορηθεί θα σβήσουν τα φώτα στον Λευκό Πύργο και στην Καμάρα. Στην Αθήνα, θα σκοτεινιάσουν για μια ώρα η Ακρόπολη, το Κοινοβούλιο και ο λόφος του Λυκαβητού.

Που αλλού μπορείτε να βρείτε την Ώρα της Γης 2009:
  • Στο YouTube στο επίσημο κανάλι: http://www.youtube.com/earthhour2009 όπου μπορείτε να δείτε και διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Kevin Bacon να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.
  • Στο Facebook στο επίσημο group που έχει δημιουργηθεί, αν και αν κάνετε ένα search "earth hour" θα βρείτε αρκετά γκρουπ ακόμα.
Τρεις μόνο μέρες μας χωρίζουν από την Ώρα της Γης. Μην το ξεχάσετε!!

No comments:

Post a Comment