Wednesday 21 January 2009

Βιέννη - Part 5 - Wolfgangsee / Salzburg

Μετά από μια φανταστική παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Βιέννη, ξυπνήσαμε το πρωί και ετοιμαστήκαμε για την ημερήσια εκδρομή στο Σάλτσμπουργκ με την ελπίδα να δούμε και χιόνια! Και η ελπίδα μας δεν ήταν μάταιη!


Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από το πούλμαν. Τρελάθηκα με τα χιλιάδες δέντρα με τα χιονισμένα κλαδιά! Μόνο σε ταινίες τα είχα δει!


... Και οι χιονισμένες σκεπές όμως στα όμορφα σπιτάκια δεν πηγαίνουν πίσω! Πολύ ωραία η διαδρομή!

Πριν φτάσουμε στο Salzburg (το οποίο απέχει με το λεωφορείο περίπου τρεις ώρες από τη Βιέννη) κάναμε μια στάση στην λίμνη Wolfgangsee (προφ. Βόλφγκανγκζε), στο χωριό όπου γεννήθηκε η μητέρα του Μότζαρτ. Εκεί ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το χιόνι καθώς το είχε στρώσει και εξακολουθούσε να χιονίζει! Η στάση ήταν μόνο για μισή ωρίτσα, ίσα ίσα να βγάλουμε φωτογραφίες το υπέροχο χιονισμένο τοπίο:


Άποψη της λίμνης









Μάλιστα φτιάξαμε και έναν μικρό χιονάνθρωπο:



Κατόπιν επιβιβαστήκαμε και πάλι στο πούλμαν και συνεχίσαμε την εκδρομή προς τον τελικό προορισμό μας, το Σάλτσμπουργκ, που ήταν πλέον περίπου 40 λεπτά μακριά.

Το Σάλτσμπουργκ διαρρέει ο ποταμός Σάλτσαχ (Saltzach) ο οποίος χωρίζει και την πόλη σε δύο μέρη. Εμάς το πούλμαν μας άφησε από τη μία μεριά του ποταμού και για να δούμε την παλιά πόλη έπρεπε να περάσουμε την μεγάλη γέφυρα. Βέβαια και οι δύο μεριές της πόλης είναι γεμάτες στενά γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και ειδικά εμείς που την πετύχαμε χιονισμένη ήταν σαν παραμυθένια!

Οι πρώτες φωτογραφίες είναι πριν περάσουμε την γέφυρα για την παλιά πόλη:












Τα παραδοσιακά πρέτζελ (ή μπρέτζεν κατά τους Αυστριακούς) είναι γλυκά σαν κουλούρια με κόμπους. Τώρα το "γλυκά" παίζεται καθώς είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό δεν κάνουν τα γλυκά τους τόσο γλυκά όσο εμείς.


Και φτάσαμε αισίως στην γέφυρα για να περάσουμε στην παλιά πόλη!

Επειδή πρέπει όμως να πάω στη δουλειά τώρα, επιλέγω να κόψω το ποστ εδώ και να συνεχίσω την περιήγηση στην παλιά πόλη σε δεύτερο μέρος με περισσότερες πληροφορίες για το Σάλτσμπουργκ, αλλά και φυσικά πολλές ακόμα φωτογραφίες! Συνεχίζεται λοιπόν, μείνετε εδώ, δεν τελειώσαμε! ;)

10 comments:

  1. Πολύ ωραίο και πολύ χειμωνιάτικο!!! :)

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ! Και υπόσχομαι ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη! ;)

    ReplyDelete
  3. Χαχα δεν το πιστεύω, έχεις βγάλει φωτογραφία τον ίδιο πρετσελά!!! Δεν ξέρω αν δοκιμάσατε, πάντως πρέτσελ βγαίνουν και γλυκά (π.χ. με σοκολάτα) και αλμυρά (π.χ. με τυρί), οπότε ικανοποιούν όλα τα γούστα.

    Πολύ ωραίος ο χιονάνθρωπος :-)

    ReplyDelete
  4. Σοφία, ναι, είδες; Χεχε!

    Πρέτσελ φάγαμε με σοκολάτα ακριβώς πριν φύγουμε. Φωτογραφίες στο επόμενο ποστ! ;)

    Πλάκα δεν είχε ο χιονάνθρωπος; Βρήκαμε μέσα στο χιόνι αυτά τα γυαλιστερά χαρτάκια που πετάγονται σαν πυροτεχνήματα και του τα βάλαμε για μάτια και γραβάτα, και για χεράκια δύο κλαράκια και για μύτη ένα φυλλαράκι. Φάση είχε!

    Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή στο δημοτικό σχεδόν κάθε χειμώνα χιόνιζε στη Θεσσαλονίκη και το έστρωνε και πάντα φτιάχναμε και κανέναν χιονάνθρωπο. Τώρα πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και είναι πολύ σπάνιο να χιονίσει στην πόλη, και να γίνει δεν το στρώνει με τίποτα. Επομένως το χάρηκα ιδιαιτέρως το χιόνι! :)

    ReplyDelete
  5. Πρόσθεσα και μια ακόμα φωτογραφία από την λίμνη πάνω πάνω, που είχα ξεχάσει να βάλω αρχικά. :)

    ReplyDelete
  6. ηρθα παλι! ευχαριστω για την ενημερωση αλλα λεω να σου αφησω σχολιο απο την αρχη! παιζει τελικα το salzburg να ειναι και καλυτερο απο τη βιεννη ετσι?? μ αρεσαν πολυ οι φωτο. χειμωνιατικες, οπως ακριβως τις χρειαζομαστε!

    κι αλλο, κι αλλλλλλοοοο!

    ReplyDelete
  7. Καλύτερο δεν θα το μπορούσα να το πω, διαφορετικό πάντως σίγουρα. Πιο γραφικό, ναι. Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα, μεγάλη, αριστοκρατική, επιβλητική.

    Το Σάλτσμπουργκ είναι επαρχία, αλλά με υπέροχα τοπία, στενά δρομάκια, άλλο χρώμα! :)

    Θα ακολουθήσει η διαδρομή στην παλιά πόλη και στη συνέχεια έχουμε πάρα πάρα πολύ Βιέννη ακόμα! Δεν τελειώσαμε! :D

    ReplyDelete
  8. Καταπληκτικές οι φωτογραφίες με τα χιονισμένα τοπία! Αυτή την ώρα πάντως δεν θα έλεγα όχι σε ένα πρέτζελ (δείχνουν τεραστίων διαστάσεων).

    ReplyDelete
  9. Τι ομορφιά!
    Κι εγώ θα πάρω ένα πρετζελάκι παρακαλώ!

    ReplyDelete
  10. Βασίλη και Άσπα σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Έρχεται ακόμα περισσότερη ομορφιά στο επόμενο ποστ (μόλις βρω χρόνο να το κάνω)! ;)

    ReplyDelete