Wednesday 6 June 2007

Καβάλησε το καλάμι!!

Έβλεπα που λέτε στην τηλεόραση Star και μιλούσαν σε μια εκπομπή για κάποιον ότι καβάλησε το καλάμι. Και μου γεννήθηκε η απορία... από που να βγήκε άραγε η έκφραση αυτή; Έκανα λοιπόν ένα μικρό search και βρήκα την εξής εξήγηση:
"Είναι μια έκφραση που ίσως προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Την είπαν οι Σπαρτιάτες, για να πειράξουν τον Αγησίλαο. Και να η ιστορία : Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι, καβαλώντας , σαν σε άλογο, ένα καλάμι. Κάποια μέρα, όμως, τον είδε ένας φίλος του σε αυτή τη στάση. Ο Αγησίλαος τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν, πριν γίνει κι αυτός πατέρας και νιώσει τι θα πει να παίζεις με τα παιδιά σου. Αλλά εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και το είπε σε άλλους, για να διαδοθεί σιγά-σιγά ο λόγος σε όλους και να φτάσει στις μέρες μας και να το λέμε, όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον ότι πήραν τα μυαλά του αέρα. Βέβαια, στην πάροδο των χρόνων άλλαξε η ερμηνεία του."

Μου αρέσει πολύ κατά διαστήματα να ψάχνω έτσι εκφράσεις ή λέξεις. Είναι υπέροχο και μαγικό πράγμα η εξέλιξη της γλώσσας!

1 comment:

  1. Ναι έχει όντως ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς για πολλές εκφράσεις του λόγου υπάρχουν τόσες πολλές εκδοχές για το πως ξεκίνησαν που δεν ξέρεις τελικά τι ισχύει και τι όχι. Πάντως έχει πλάκα σαν παιχνιδάκι :)

    ReplyDelete